Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

RoboRangers – campioana FIRST LEGO League Moldova 2019

Vă spuneam ceva mai devreme că „RoboRangers Moldova” e cea mai tare echipă din cele 62 care s-au înscris în cea mai mare competiție în domeniul roboticii organizată vreodată în țara noastră – FIRST LEGO League Moldova? Iată că membrii acesteia și-au confirmat titlul de campioni, făcând senzație în marea finală, care a avut loc sâmbătă seara la Tekwill.

După ce trei ani consecutiv au obținut titlul de campioni, membrii echipei au făcut senzație și în Marea Finală FIRST LEGO League Moldova 2019. Intrând în această spectaculoasă cursă cu multă energie pozitivă, explozie de emoții și entuziasm, ei au obținut în runda a treia 396 de puncte din 400 posibile – Best result ever!, ceea ce le-a asigurat titlul de campioni.

Ca niște veritabili „eroi”, băieții atribuie însă acest titlu mentorului lor, Florin Cazac, care este și lector universitar la Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică, UTM. Alături de domnia sa, ei și-au urmat cu încredere visul și pasiunea pentru roboți, rachete și spațiul cosmic, care s-a pretat întocmai tematicii ediției curente a concursului – „Into Orbit” – „În orbită”.

Reflectând îndelung asupra unor întrebări extrem de complexe pentru vârsta lor, cum ar fi, de exemplu: „Cât de eficiente sunt rachetele moderne?”, „În ce măsură, prin propria contribuție, am putea propulsa dezvoltarea acestui fascinant domeniu al ingineriei spațiale?” sau, concret, „Ce motor ar fi mai bun pentru călătoria în spațiu – cel tradițional sau Ion Thruster?”, ei și-au depășit propriile așteptări, reușind să creeze un produs super-mega-extra tare – prototipul unui Ion Thruster, care reprezintă un conductor de ioni sau transmisie ionică utilizată pentru propulsia navei spațiale. Altfel zis, este o nouă metodă de… a călători în spațiu, a explora cosmosul sau a merge în misiuni de salvare a omenirii, fiind de 3 ori mai eficientă decât rachetele cu combustibil. Băieții spun că prototipul pe care l-au elaborat – „Ion Thruster” (la scară mică) creează propulsie și poate, la scară mare, să împingă o rachetă în spațiu, chiar și acolo unde nu sunt forțe ca gravitația, forța de frecare etc.

De altfel, aparatul lor din piese Lego e un fel de superman în accepție tehnologică. Dacă ați ratat cumva participarea la această competiție, vă oferim o versiune video a demonstrației de aptitudini a acestei impresionante mașinării – https://www.facebook.com/roborangersmd/videos/653855481735104/?notif_id=1553246087298603&notif_t=notify_me_page, dar trebuie să vă prevenim: aceasta nu poate să transmită întocmai spectacolul emoțiilor trăite pe viu, căci nimic nu se compară cu realitatea. Mai aveți însă șansa să trăiți acest amalgam de emoție, creație și tehnologie, însoțind echipa „RoboRangers Moldova” la următoarea sa provocare, când ne va reprezenta țara la Campionatul european First LEGO League din Turcia.

Cu 62 de echipe din toată țara și peste 600 de participanți cu vârsta cuprinsă între 9 și 16 ani, FIRST LEGO League Moldova 2019 este ediția locală a celei mai mari competiții internaționale în domeniul tehnologiei și roboticii pentru copii organizată vreodată în țara noastră, cu suportul USAID Moldova, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și al Guvernului Suediei. FIRST LEGO League se desfășoară în prezent în 98 de țări, cu participarea anuală a peste 320 mii de elevi. Concursul își propune să sporească interesul tinerilor pentru știință, tehnologie, inginerie și matematică și să-i motiveze să urmeze cariere în aceste domenii.

[av_gallery ids=’51914,51913,51684,51683,51685′ style=’big_thumb’ preview_size=’featured_large’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’featured_large’ columns=’5′ imagelink=’lightbox’ lazyload=’avia_lazyload’ av_uid=’av-r8qbpk’ custom_class=” admin_preview_bg=”]

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

MAI MULTE NOUTĂȚI