"Da nobis recta sapere"

Publicații UASM


sa

 

RINA SIMTEX


edrone


 

rural


 
tempus

CRU
logo AUF RVB
agrilida
logoev

sufor


Euraxess


casee logo


TecTNet logou


teachme


fktbum


elevate logo


AG Lab


restart


logo smart

 


erasmus+

 


Centrul Euros

 


casee


 

ceepus logo rgb web


logo smart

 


 CREDO


 

uniclad


 

euagro


 

RO MD


 

cedr


Crosscompconnect

Interviu cu Oleg TÎRSÎNĂ - absolvent al facultății de Horticultură în anul 2011 (licență și master)

Tirsina O.

Oleg TÎRSÎNĂ, absolvent al facultății de Horticultură în anul 2011 (licență și master). Activează în calitate de responsabil de certificarea materialului săditor în cadrul Direcției Control Semincer a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor

-          Proveniți dintr-un sat din raionul Hîncești, vă trageți originea dintr-o familie cu tradiție în domeniul pomiculturii și pepinieritului. A fost dorința de a asigura o continuitate a tradiției motivul pentru care ați ales Facultatea de Horticultură sau au fost și alte argumente la baza acestei decizii?

-          Oleg TÎRSÎNĂ. În familia mea pepinieritul și pomicultura sunt practicate de mai bine de 25 de ani, tatăl meu fiind și el absolvent al aceleiași facultăți. Pot spune că el este întemeietorul unei tradiții pe care eu sper să fiu demn și capabil de a o continua. Eu sunt și adept al idei de continuitate a unei meserii din tată în fiu. Ideile, cunoștințele și practica materializată în ameliorarea tehnologiilor aplicate la producere se acumulează într-o generație și se transmit următoarei și tot așa. În acest fel, este asigurată evoluția tehnologică a întreprinderii. Dar, trebuie să vă mărturisesc că cel mai mult a cântărit în decizia mea de a-mi continua studiile la horticultură pasiunea pentru vegetal, pentru planta fructiferă, dorința de a o studia și a o înțelege și de a aplica în viață cunoștințele teoretice.

-          Putem spune că ați optat pentru o facultate cu profil agricol pentru că proveniți din spațiul rural ori chemarea pentru aceste meserii are implicații mai profunde și mai personale decât originea comună cu arealul în care se practică agricultura?

-          Oleg TÎRSÎNĂ. Sigur că cei care provin din sate sunt mai aproape de pământ, și-au petrecut o parte din copilărie alergând pe câmpii, ajutându-și părinții la realizarea lucrărilor agricole, au văzut o sămânță plantată, au văzut-o răsărind și crescând, au participat la recoltare și valorificarea producției… Aceste experiențe te marchează de timpuriu și te predispun să-ți continui studiile în acest domeniu. Totuși, cred că fiecare individ simte o chemare a inimii pentru o anumită meserie. În cazul meu, fiind copil încă, obișnuiam să am o grădinuță în care cultivam legumele mele, aveam pomii mei. Această practică copilărească a evoluat într-o dorință sinceră de a continua activitatea profesională în acest acest domeniu.

-          Cum v-a ajutat în acumularea cunoștințelor și competențelor și în modelarea personalității studiile la facultate?

-          Oleg TÎRSÎNĂ. Pentru mine, facultatea de horticultură a însemnat mai mult decât locul unde ai venit să înveți ceva pe de rost și să obții o diplomă pentru a valida o etapă în viață. Facultatea a însemnat un loc de schimb de informații, de idei, de discuții cu alți tineri pasionați de domeniu. Pot spune că am fost un student curios și implicat, în special la disciplinele cu tangență directă în domeniu. Învățând pentru examene am încercat mereu să înțeleg materia studiată și să memorizez pentru utilizare profesională ulterioară. Sigur că nu se reține totul în memorie, dar un student serios nu aruncă la coșul de gunoi notele sale de curs, ci le păstrează pentru utilizare ulterioară.

-          Ce ați recomanda actualilor și viitorilor studenți la facultatea de horticultură? Care sunt lucrurile importante de care trebuie să țină ei cont?

- Oleg TÎRSÎNĂ. Vreau să atenționez pe cei care urmează să-și dedice ani buni studiilor să înțeleagă un lucru simplu – viața este scurtă! Să nu-și irosească nici o zi la o facultate care nu-i interesează pentru că nu le va aduce nici un folos în viață. Dacă nu-ți place și nu te interesează domeniul, după absolvire nici nu cauți de lucru în ramură, ci te orientezi spre joburi diferite care-ți permit să-ți câștigi traiul. Le recomand tuturor să cântărească bine lucrurile înainte de a lua o decizie. Pentru cei care au decis să meargă pe această cale le recomand să frecventeze cât mai des biblioteca, să citească literatura de specialitate, să-și organizeze cât mai bine notele de curs și, neapărat, să se documenteze despre progresele realizate în lume în specialitatea aleasă. Să-și planifice o afacere în domeniu și să mediteze asupra căilor prin care și-ar putea realiza ideea. În fine, să-i respecte pe profesori, pe colegii lor și să fie prezenți la absolut toate lecțiile, pentru că este imposibil să revii în trecut.

 - Interviu realizat de preşedintele Comitetului de asigurare a calităţii învăţământului la specialitatea „Horticultură”, Suvac Mihail - şef al Direcţiei politici de producere şi reglementări de calitate a produselor vegetale al  MAIA


ordinul-republicii
În octombrie 2013
Universităţii Agrare de Stat din Moldova i s-a conferit cea mai înaltă distincție de stat 
„Ordinul Republicii”.

Orarul sunetelor

orarul sunete

pauză de 5 min. între orele perechii și de 15 min între perechi

Erasmus +

erasmus+

engleza

UASM pe Facebook

Hot-Line

Copyright © 2021 Universitatea Agrară de Stat din Moldova
Toate drepturile sunt rezervate.

Designed by Nicolae Daraduda